Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výkyvy počasí ve Francii: Vedra vystřídají prudké bouřky

Bouřka, ilustrační fotografie
Bouřka, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Francii po dvou týdnech extrémně vysokých teplot ve středu čeká ochlazená. Meteorologové ale zároveň varují, že už dnes hrozí prudké bouřky.

V Paříži, kde se dnes teplota vyšplhala na 40 stupňů Celsia, v obchodech došly levnější ventilátory, napsal francouzský deník Le Figaro. V regálech podle něj zůstaly jen dražší modely nebo domácí klimatizace. A další města jsou na tom prý podobně. 

Média také uvádějí, že současná vedra jsou třetí nejhorší za poslední roky. V roce 2003 si rekordní horka vyžádala na 15.000 obětí na životech. Úřady od té doby přijaly řadu opatření, aby se tato situace neopakovala.

Experti varují, že v budoucnu budou vedra v metropoli čím dál delší a intenzivnější. Očekávají, že ročně se obyvatelé Paříže musejí připravit v průměru na deset až 25 dní mimořádných veder ročně. Současný průměr přitom činí jeden den.

Témata:  Francie počasí bouřky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy