reklama

"V několika výpovědích byl zmíněn Julio Borges. Vyšetřování ukazuje na něj," řekl Maduro v úterním televizním projevu s odkazem na výslechy šestice lidí, kteří byli zadrženi v prvních dnech po sobotní události.

Tehdy během oslavy výročí vzniku Národní gardy zazněla při Madurově projevu exploze, k níž se na twitteru přihlásila neznámá opoziční skupina, která se označuje za spojení "vlasteneckých vojáků a civilistů loajálních venezuelskému lidu". Poslala prý bezpilotní stroje s trhavinou nad shromáždění, kde řečnil Maduro, avšak armáda je sestřelila.

Maduro obvinil z útoku krajní pravici a kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose, který to odmítl. Borges do Kolumbie emigroval.

Requesens a jeho sestra se stali dalšími oběťmi zátahu na údajné strůjce útoku, když si pro ně za dramatických okolností přišla tajná služba SEBIN.

"Čtrnáct mužů SEBIN násilně uneslo poslance Juana Requesense a předsedkyni Federace univerzitních center Rafaelu Requesensovou," uvedla v prohlášení opoziční strana Spravedlnost především, k níž zákonodárce patří. Jeho sestra byla podle otce později propuštěna, o osudu Requesense nejsou známy podrobnosti.

Socialista Maduro, bývalý autobusák, přivedl Venezuelu do katastrofální ekonomické krize. Lidem chybějí základní potraviny, v řadě regionů jsou mnohahodinové výpadky elektrické energie i dodávek vody. Prezident viní opozici z cílených útoků na venezuelskou ekonomiku, na nichž prý spolupracují i síly v zahraničí, zejména v Kolumbii a USA.