reklama

Vojáci Martin Marcin (36), Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) padli v Afghánistánu v neděli při hlídce u spojenecké základny Bagrám. 

Ministerstvo obrany zveřejnilo fotografie z bagrámského letiště. Rakve s padlými vojáky jsou zahaleny do české státní vlajky. Na letiště je dovezly obrněné transportéry. Jejich přenesení do letadla měli na starosti čeští vojáci.

Památku padlých dnes v poledne uctil po celém Česku signál "Pieta" z více než 8000 sirén. V době přistání letadla se rozezní po celé Praze zvony katolických kostelů a chrámů. 

Několik desítek vojáků i civilních zaměstnanců generálního štábu armády uctilo nástupem padlé vojáky před památníkem válečných veteránů na pražském Vítězném náměstí, před který lidé už od nedělního útoku přinášejí květiny a svíčky. Na pražském Václavském náměstí připomínka padlých vojáků chování lidí neovlivnila. V době zvuku sirén se lidé nezastavovali, nikdo jím ani nebyl znepokojen.

Při dnešní pietě na ruzyňském letišti po uložení rakví na katafalky pronese hlavní kaplan armády Jaroslav Knichal smuteční slovo. Následovat bude státní hymna. Asi půlhodinový ceremoniál bude ukončen přenesením rakví k vozidlům. Poté kolona pohřebních vozů za doprovodu Hradní stráže a Vojenské policie přepraví těla do Ústřední vojenské nemocnice. Lidé budou moci vzdát vojákům poctu po cestě, která povede přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí.

Termín pohřbů zatím oznámen nebyl. Místa určí rodiny vojáků. Pohřbeni budou se všemi vojenskými poctami.