Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Argentina rozhoduje o legalizaci potratů, lidé zřejmě vyjdou do ulic

Argentinská vlajka
Argentinská vlajka
Foto: Pixabay

Buenos Aires - V argentinské metropoli se dnes očekávají demonstrace odpůrců interrupcí i zastánců nového zákona, který má potraty legalizovat.

Na podporu zákona, o němž mají dnes hlasovat senátoři, se chystají shromáždění i před argentinskými ambasádami ve světě. 

Zákon, který by argentinským ženám umožnil podstoupit interrupci na vlastní žádost až do 14. týdne těhotenství, schválili v červnu těsnou většinou poslanci. V Senátu ale podle argentinského deníku Clarín právní úprava zřejmě neprojde.

Čeká se nicméně dlouhá debata až do pozdních večerních hodin místního času (po půlnoci SELČ) a příznivcům normy nejspíš nepomůže ani pozměňující návrh - zkrátit lhůtu pro interrupci na 12 týdnů. Pokud by úprava prošla, musel by se návrh vrátit do dolní komory. Bude-li zákon zamítnut, dostane se podle deníku Clarín téma na pořad jednání nejdříve po parlamentních a prezidentských volbách, které se konají příští rok v říjnu.

Už v úterý večer se konal v Buenos Aires pietní průvod k parlamentu kvůli úmrtí 22leté Liliany Herrerové, matky dvou dětí, která zemřela v sobotu na infekci po tajné interrupci. Podle posledních statistik zemřelo takto v roce 2016 v Argentině 43 žen. Hospitalizováno je každý rok v zemi kvůli tajnému potratu na 50.000 žen.

Umělé přerušení těhotenství je nyní v Argentině povoleno jen v případě znásilnění či ohrožení života matky. Za porušení zákona, který je z roku 1921, hrozí tresty vězení od jednoho roku do čtyř let.

Velká část zemí Latinské Ameriky povoluje interrupce jen ve výjimečných případech, v některých státech regionu platí absolutní zákaz potratů i v případě ohrožení života ženy či po znásilnění. Teprve loni byl absolutní zákaz interrupcí zrušen v Chile. Právo rozhodnout se o pokračování těhotenství mají podle zákona ženy v zemích Latinské Ameriky jen na Kubě, v Guyaně a v Uruguayi.

Témata:  Argentina potraty

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy