Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sucho ohrožuje i Vánoce? Ze vánočních jedlí jsou vyschlá košťata

Sucho, ilustrační fotografie
Sucho, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brusel/Sydney - Současná vlna tropického počasí v Evropě tvrdě dopadá také na belgické pěstitele vánočních jedlí. Sucho trápí i protinožce. Nejlidnatější australský stát Nový Jižní Wales vyhlásil stav sucha.

Oblast Arden, z níž pochází 85 procent belgických vánočních stromků, je v těchto dnech plná povadlých a někdy i dočista spálených malých stromků, napsal web stanice RTBF. 

"Jsou zde školky, kde máte 15 až 25, někdy až 30 procent uschlých stromků, malých stromků, které jsou rezavé, které rostly během jara a pak je spálil sluneční žár," řekl šéf ardenské unie pěstitelů Jonathan Rigaux. Situace podle něj ještě není katastrofální, ale už nyní jsou prý ztráty obrovské.

Jestliže v příštích třech, čtyřech týdnech nepřibude srážek, přijdou školky asi o 15 procent vánočních jedliček pro letošní sezonu. Stromky budou buď uschlé, nebo nevyhovující z estetického hlediska. Belgický meteorologický úřad klasifikuje aktuální podmínky na většině území jako "extrémně suché". 

Nový Jižní Wales vyhlásil stav sucha

Podle BBC zažívá nejlidnatější australský stát Nový Jižní Wales nejhorší období sucha za posledních více než 50 let. Z oblasti přitom pochází asi čtvrtina zemědělské produkce Austrálie. Státní a federální vláda poskytly státu okamžitou pomoc ve výši 576 milionů australských dolarů (9,43 miliardy Kč).

"V tomto státě není jediný člověk, který by nedoufal v déšť pro naše farmáře a místní komunity," uvedl ministr pro surovinový průmysl v Novém Jižním Walesu Niall Blair.

Farmáři si stěžují na zničenou úrodu, kritický nedostatek vody a nemožnost nakrmit dobytek. Problémy se suchem má kromě Nového Jižního Walesu také sousední stát Queensland a části států Viktorie a Jižní Austrálie.

Vzhledem k tomu, že meteorologové předpovídají sucho i na další tři měsíce, musí se farmáři rozhodnout, zda budou pokračovat v drahém a pracném dovážení krmiva pro dobytek, nebo zda svá zvířata prodají, napsala agentura AP.

Témata:  počasí sucho Belgie Austrálie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.