Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát krutě potrestal dívky, které odmítly sex

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul – Bojovníci Islámského státu se krutě pomstili jezídským ženám, která s nimi odmítly mít sex. Podle serveru Daily Mail byly zavřeny do železných klecí a upáleny zaživa. Na celou bestiální show se dívaly stovky lidí.

Džihádisté popravili 19 jezídských dívek v Iráku tak, že je zavřeli do železných klecí a pak je nechali uhořet před zraky stovek přihlížejících. Všechny oběti patřily mezi rukojmí, které měly sloužit jako sexuální otrokyně, odsouzeny byly za to, že tuto „kariéru" odmítly a nechtěly mít sex s bojovníky.

Islámský stát ovládl region obydlený jezídy v srpnu 2014, od té doby popravil velkou část příslušníků této náboženské skupiny – především muže. Dívky a ženy pak džihádisté prodávají jako sexuální otrokyně. Dalších 40 tisíc jezídů opustilo své domovy a uteklo do jiných oblastí.

Místní média citují aktivistu Abdullaha al-Mallu, který řekl kurdské stanici ARA News: „Byly potrestány za to, že odmítli mít sex s bojovníky IS." „Nikdo nemohl udělat nic, aby je zachránil před brutálním trestem," řekl pro agenturu nejmenovaný očitý svědek.

Odhaduje se, že džihádisté drží asi 3 tisíce jezídek, velká část jich podle místních i vojenských zdrojů žije v oblasti Sindžáru. Muslimové, především ti radikální, považují jezídy za „uctívače ďábla" a tak je skupina pronásledována a bojovníky IS vyvražďována.

Skupina Human Rights Watch, která se zabývá problematikou lidských práv, v souvislosti s jezídy mluví o genocidě. „Mnohé z tohoto zneužívání, včetně mučení, sexuálního otroctví a svévolného zadržování, patří mezi válečné zločiny, jsou li spáchány v rámci válečného konfliktu. IS se dopouští zločinů proti lidskosti a systematicky útočí na civilní obyvatelstvo," uvádí skupina v nejnovější zprávě.

Témata:  Islámský stát Jezídové

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy