Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři v Argentině dle očekávání odmítli legalizaci potratů, demonstrace se změnily v násilnosti

Argentinská vlajka
Argentinská vlajka
Foto: Pixabay

Buenos Aires - Senátoři v Argentině dle očekávání po 15 hodinách bouřlivé debaty odmítli zákon, který by ženám umožnil podstoupit interrupci na vlastní žádost až do 14. týdne těhotenství, uvedla agentura AP.

Normu schválili v červnu těsnou většinou poslanci. V senátu proti zákonu hlasovalo 38 senátorů, 31 jich bylo pro a dva se zdrželi. V Buenos Aires se konaly demonstrace odpůrců interrupcí i zastánců nového zákona.

Manifestace byly většinou poklidné, ale po dnešním hlasování se skupinky demonstrantů střetly s policií. Protestující házeli zápalné lahve a stavěli barikády, které potom zapalovali. Policisté proti nim použili slzný plyn.

Někteří aktivisté bojující za právo ženy na interrupci, kteří čekali na výsledky hlasování na náměstí před budovou Senátu, po zamítnutí zákona plakali. "Je to jen začátek. Toto hnutí bude pokračovat, dokud potraty nebudou povoleny," řekla jedna z demonstrantek Camila Sforzaová.

Debata o legalizaci interrupcí v konzervativní latinskoamerické zemi, z níž pochází i současný papež František, je už řadu měsíců velmi bouřlivá. Desetitisíce příznivců se sešly v červnu před hlasováním poslanců o nové normě, do ulic tehdy vyšli i odpůrci. Umělé přerušení těhotenství je nyní v Argentině, podobně jako ve velké části Latinské Ameriky, povoleno jen ve výjimečných případech, například po znásilnění či v případě ohrožení života matky. Za porušení zákona, který je z roku 1921, hrozí v Argentině tresty vězení od jednoho roku do čtyř let.

V Česku je interrupce legální do 12. týdne těhotenství; pokud je ohrožen život ženy nebo zdraví či zdravý vývoj plodu nebo jestliže jde o geneticky vadný vývoj plodu, lze těhotenství uměle přerušit bez časového omezení.

Témata:  Argentina potraty ženy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy