Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza únosu Vietnamce hýbe Slovenskem, Kaliňákovi ruply nervy

Národná rada Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky
Foto: Národná rada Slovenskej republiky

Bratislava - Bývalý vietnamský komunistický funkcionář Trinh Xuan Thanh byl nejprve unesen v Berlíně a poté do vlasti přepraven slovenským vládním letadlem, tvrdí němečtí vyšetřovatelé. Kauza už několik dní hýbe Slovenskem. Exministr vnitra Robert Kaliňák dnes odmítl jako "scestné a absurdní" nařčení, že přímo vydával pokyny při únosu.

Bezpečnostní výbor slovenského parlamentu se dnes sešel k mimořádnému jednání, na exministrův návrh se uskutečnilo v utajeném režimu.

Kaliňák podle serveru Sme.sk uvedl, že dílčí výsledky vyšetřování hovoří o možném neúmyslném zapojení Slovenské republiky do akce vietnamské tajné služby. Jako "lži", "neověřená fakta" a "snahu o politikaření" ale odmítl článek listu Denník N, popisující údajnou Kaliňákovu roli v únosu.

"Pokud jsem byl naivní, prosím, ale nepředpokládal jsem to. Ani dnes mi nejde do hlavy, aby váš partner z jiné země osobně přijel s cílem, aby někoho unesl. To je věc, které mohu těžko uvěřit," řekl exministr.

"Kaliňák dnes prohlašoval, že vědomě jsme se na únosu nepodíleli. Možnost neúmyslné spolupráce nedokázal vyloučit. Podle mne i po dnešku stále nevíme, jak to vlastně bylo," řekl opoziční poslanec Miroslav Beblavý. Podezření v něm posiluje Kaliňákova nervozita během dnešního jednání. "Pravděpodobnost, že je (Kaliňák) do toho namočený, se u mne teď snoubí s jistotou," řekl další opoziční poslanec Ľubomír Galko podle webu Denníku N. 

Trinh byl unesen loni 23. července v centru Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu a v lednu byl odsouzen za zpronevěru. Hanoj tvrdí, že podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, se do země vrátil dobrovolně. Podle Berlína šlo o únos a o bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva.

Před soudem zatím stanul pouze Long N. H., který si loni v Praze půjčil dvě auta, která byla využita ke sledování Trinha a jeho únosu. Berlínský soud ho za napomáhání únosu tento měsíc poslal na tři roky a deset měsíců do vězení.

Témata:  Slovensko Robert Kaliňák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy