Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se musí přestat chovat podle "zastaralých scénářů", vzkazují Severokorejci

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se při setkání v Singapuru 12. června dohodli spolupracovat na jaderném odzbrojení KLDR. Pchjongjang dnes vzkázal, že pokrok při jaderném odzbrojení nenastane, pokud se Spojené státy budou držet "zastaralých scénářů".

Severokorejská diplomacie v dnešním prohlášení reagovala na nedávné výroky významných amerických diplomatů, podle nichž by měla KLDR učinit nutné kroky k denuklearizaci. Severokorejské ministerstvo zahraničí přitom zdůraznilo, že země už upustila od jaderných a balistických testů a zbourala své jaderné testovací středisko.

"Dokud si USA nezachovají alespoň základní dekorum v dialogu se svým partnerem a budou lpět na zastaralém scénáři, s nímž selhaly všechny dřívější (americké) vlády, pak nemůžeme očekávat pokrok při plnění dohod ze summitu KLDR-USA, včetně denuklearizace," citovala severokorejská státní tisková agentura KCNA z prohlášení ministerstva zahraničí.

Podle Pchjongjangu někteří američtí činitelé jednají "proti záměru prezidenta Trumpa" a i nadále usilují o zesílení mezinárodního tlaku a sankcí vůči KLDR.

O tom, že Pchjongjang nepodnikl potřebná opatření k jadernému odzbrojení, mluvil tento týden Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová ve středu prohlásila, že USA nebudou čekat "příliš dlouho", než KLDR učiní k denuklearizaci nutné kroky.

Témata:  Severní Korea USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy