Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V americkém státě Tennessee popravili vraha holčičky, nepomohl ani protest proti smrtící látce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Nashville - Ve čtvrtek byl v americkém státě Tennessee popraven Billy Ray Irick (59). Nepomohl mu ani protest proti využití kombinace látek v injekci, které podle jeho advokáta mohou způsobovat popravovanému bolest.

Billy Ray Irick znásilnil a zavraždil sedmiletou dívku z města Knoxville, o kterou měl v roce 1985 pečovat. "Chci jen říci, že je mi to vážně líto, a to, to je všechno," zněla podle agentury AP jeho poslední slova před popravou.

Soud před popravou zamítl žádost o její zrušení, které chtěl Irickův advokát kvůli údajně nevhodné kombinaci látek v injekci. V Tennessee se totiž k utišení bolesti z používaných jedů nasazuje do smrtící směsi midazolam, jehož účinnost advokát Iricka spolu s obhájci dalších odsouzenců zpochybnil.

Krátce po aplikaci injekce začal popravovaný muž ztěžka dýchat, vydávat hrdelní zvuky a kašlat. Za dalších několik minut byl prohlášen za mrtvého.

Tennessee patří k těm americkým státům, kde jsou sice popravy legálním nástrojem trestání zločinců, avšak používají se velmi zřídka. Předchozí se konala v roce 2009, kdy byl popraven muž, který při loupeži v obchodě zavraždil tři lidi. 

Témata:  popravy trest smrti USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy