Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA vychází kontroverzní kniha o Trumpovi. Autorka si prezidenta tajně nahrávala

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - V USA vyšla nová kniha o Donaldu Trumpovi, která prezidenta líčí jako rasistu. Bílý dům autorku knihy ostře kritizoval. Autorka podle serveru The Daily Beast pracovala v Bílém domě jako asistentka ředitele pro komunikace. Kancelář prezidenta opustila loni.

Bývalou zaměstnankyni prezidentské kanceláře Omarosu Manigaultovou Newmanovou, která knihu o Trumpovi napsala, označila prezidentova mluvčí za naštvanou ženu, která lže a pomlouvá. 

Afroamerická autorka v knize tvrdí, že v době, kdy se Trump objevoval na televizních obrazovkách v show Apprentice (Učeň), hovořil hrubě o lidech tmavé pleti. Sama Manigaultová Newmanová se úspěšné reality show účastnila. Existuje prý důkaz, že budoucí prezident opakovaně hovořil o černoších jako o "negrech".

Autorka knihy uvedla, že rozhovory s Trumpem si tajně nahrávala. "Tohle slovo nepoužíval v hovoru prostě jen tak, o mně a o všech Afroameričanech tak smýšlel," citovala dnes z knihy televize NBC. List The Washington Post napsal, že Manigaultová Newmanová dostala od Trumpova týmu nabídku na rentu 15.000 dolarů (asi 340.000 korun) měsíčně, pokud po odchodu z Bílého domu o prezidentovi pomlčí.

Kniha se má do obchodů dostat příští úterý, první výňatky zveřejnil list The Guardian. Čtyřiačtyřicetiletá Manigaultová Newmanová tvrdí, že Trump se během jejího působení v Bílém domě hanlivě vyjadřoval i o manželovi své poradkyně Kellyanne Conwayové, který je z Thajska.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová v komentáři ke knize nešetřila kritikou. "Místo aby sdělila lidem pravdu o všem dobrém, co prezident Trump a jeho vláda dělají pro bezpečnost a prosperitu Ameriky, tato kniha je plná lží a pomluv. Je smutné, že naštvaná bývalá zaměstnankyně Bílého domu chce profitovat na těchto falešných útocích, a ještě horší je, že jí média dávají prostor," řekla mluvčí.

Témata:  Donald Trump USA rasismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy