Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum: Američané mají větší obavy z Ruska než z Íránu

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Trumpova administrativa stále víc straší hrozbou ze strany Íránu, veřejnost to však vidí jinak. Průzkum mínění společnosti Ipsos a agentury Reuters ukázal, že většina Američanů považuje Rusko za větší hrozbu než Írán.

Pocit ohrožení ze strany Teheránu se v posledních třech letech mezi americkou veřejností snížil, ve vztahu k Moskvě je tendence opačná.

Íránské vedení považuje za hrozbu pro USA 67 procent dotázaných, zatímco v roce 2015 to bylo 75 procent. Rusko je nyní hrozbou pro 71 procent Američanů, zatímco v roce 2015 jich bylo 67 procent.

Pokud jde o vztahy s Íránem, pak podle 34 procent dotázaných je lepší prosazovat tvrdší politiku republikánů, podle 28 procent smířlivější politiku demokratů.

Zahraniční politiku prezidenta Donalda Trumpa schvaluje 39 procent dotázaných. Mezi republikány je to 78 procent, mezi demokraty 14 procent.

Témata:  USA Írán Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy