Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiskův nástupce? Slovensko má prvního kandidáta na prezidenta

Bratsilava, Slovensko - Bratislavský hrad
Bratsilava, Slovensko - Bratislavský hrad
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Na jaře 2019 budou Slováci volit novou hlavu státu. Prvním kandidátem na prezidenta je poslanec parlamentu Milan Krajniak (45). Oznámil, že od lidí už sesbíral zákonem stanovených 15.000 podpisů.

Současný prezident Andrej Kiska už před časem oznámil, že se o znovuzvolení ucházet nebude.

Krajniak je od roku 2016 poslancem za malou opoziční stranu Jsme rodina-Boris Kollár. Kromě něho se chce o nejvyšší úřad na Slovensku ucházet přes deset lidí.

Je mezi nimi například bývalý předseda parlamentu František Mikloško, analytik a pedagog Eduard Chmelár nebo advokátka Zuzana Čaputová, která zastupovala občanské aktivisty v jejich úspěšném tažení proti skládce odpadu nedaleko Bratislavy.

Zájemce o kandidaturu na funkci slovenského prezidenta musí získat 15.000 podpisů občanů, nebo ho musí podpořit 15 poslanců.

Témata:  Slovensko prezident Slovenska Andrej Kiska

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy