Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak je na tom vězněný Sencov? Moskva popřela zprávy o jeho zdravotním stavu

Oleg Sencov
Oleg Sencov
Foto: slobodnaevropa.org

Moskva - Ruská vězeňská správa (FSIN) dnes rezolutně odmítla zprávy, podle kterých se stav ukrajinského režiséra Oleha Sencova nebezpečně zhoršuje. Filmař drží hladovku od poloviny května. Domáhá se tak propuštění 64 Ukrajinců z ruských káznic, které označuje za politické vězně.

Režisér je podle svého obhájce po třech měsících hladovění čím dál slabší. V médiích se mimo jiné objevily informace, že už na váze ztratil 30 kilogramů. To ale dnes vězeňská správa popřela. "Zdravotní stav Oleha Sencova je uspokojivý," konstatovala. 

Sencova, který je odpůrcem ruské anexe Kymu, v srpnu 2015 odsoudil moskevský soud na 20 let za to, že se na jaře 2014 spolu se svým společníkem pokusil na anektovaném ukrajinském poloostrově podpálit kancelář vládní strany Jednotné Rusko a dalšího ruského spolku. Režisér obvinění označil za vykonstruovaná.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International proces se Sencovem kritizovala jako stalinistický. O jeho propuštění se dosud marně zasazovali známí umělci, ochránci lidských práv i polici.

Témata:  Oleg Sencov Rusko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy