Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Populistická aliance, která oslabí EU? AfD Bannonův plán smetla

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Bývalý poradce amerického prezidenta Steve Bannon přišel s návrhem na vytvoření velké populistické aliance, která by oslabila Evropskou unii. Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) s plánem ale nesouhlasí.

Bývalý stratég Donalda Trumpa minulý měsíc oznámil, že v Bruselu založil organizaci nazvanou Hnutí (The Movement), v němž chce při volbách do Evropského parlamentu v květnu 2019 spojit všechny nacionalistické a populistické voliče. Jeho cílem je EU paralyzovat.

"Nejsme v Americe," reagoval Alexander Gauland, jeden ze dvou spolupředsedů AfD. "Zájmy evropských protisystémových stran se od sebe navzájem liší," uvedl v rozhovoru pro mediální skupinu Funke Mediengruppe.

Gauland dále řekl, že Alice Weidelová, která s ním AfD vede, se s Bannonem sice jednou setkala, ale on sám žádnou možnost, jak s ním spolupracovat, nevidí. "Panu Bannonovi se koalici podobně smýšlejících (stran) zformovat nepovede," myslí si Gauland.

AfD podle něj udržuje blízké vztahy pouze s rakouskou krajně pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), která je od loňského roku členem vládní koalice. Bývalá šéfka AfD Frauke Petryová chtěla vždy spolupracovat s francouzskými nacionalisty, ale to podle Gaulanda nikdy nevyšlo.

Témata:  EU Steve Bannon AfD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy