Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Tel Avivu se konala další demonstrace proti národnostnímu zákonu

Izrael, demonstrace
Izrael, demonstrace
Foto: Pixabay

Tel Aviv - V Tel Avivu se v sobotu konala demonstrace proti novému zákonu, který definuje Izrael jako stát židovského národa. Norma vyvolala velkou nespokojenost mezi menšinami, v opozici, ale i v židovských organizacích v cizině.

Zákon definuje Izrael jako stát židovského národa a arabštinu snižuje z pozice jednoho ze dvou oficiálních jazyků na jazyk se speciálním statusem, který lze ale nadále používat ve styku s úřady.

Na sobotní protest přišli lidé s palestinskými vlajkami a heslem Rovnost napsaným arabsky a hebrejsky. "Ten zákon legitimizuje rasismus. Musíme ukázat, že jsme zde a že jsme proti," řekla devatenáctiletá účastnice protestu Lajla Saná z beduínské vesnice v Negevské poušti.

Mezi účastníky byli také Židé, kteří se zákonem nesouhlasí. "Je mi hanba, že po 70 letech (existence Izraele) musím zdůrazňovat svou národnost místo toho, abych projevila velkorysost vůči všem, kdo zde žijí," řekla Gila Zamirová z Haify.

Podle kritiků je zákon nedemokratický, jelikož rozlišuje obyvatele podle národnosti. Zastánci zákona naopak tvrdí, že zákon stále zaručuje rovnost všem. Premiér Benjamin Netanjahu v reakci na sobotní protest na twitteru zveřejnil fotografii demonstrantů s palestinskými vlajkami a napsal, že "nic lépe nedokazuje, proč bylo nutné zákon přijmout". Na televizních záběrech ale bylo v davu vidět také vlajky izraelské.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy