Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace bělošských nacionalistů v USA: Proti hrstce extremistů se postavily tisíce lidí

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Na demonstraci bělošských nacionalistů ve Washingtonu přišlo podle agentury Reuters pouhých 20 lidí. Postavily se jim tisíce odpůrců se slogany jako "Běžte domů" nebo "Hanba, hanba, hanba".

Demonstrace Unite the Right 2 (Sjednoťte pravici 2) před Bílým domem však přilákala jen zanedbatelnou hrstku lidí, které od metra k povolenému místu konání akce doprovodilo velké množství policistů.

Protidemonstranti za policejními zátarasy skandovali svá hesla a drželi transparenty se slogany jako "Zastavte rasistické útoky" nebo "Postavte se proti pravičákům". Potyčky se odehrály ve chvíli, kdy se do davu vmísili muž a žena s tričky na podporu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Demonstranti na ně pokřikovali, strkali do nich a polévali je vodou.

Před rokem shromáždění pravicových radikálů v Charlottesville přerostlo v násilnosti, během kterých neonacista najel autem do davu odpůrců bělošských nacionalistů. Jednu ženu zabil.

Trump byl tehdy kritizován, když prohlásil, že vina je na obou stranách a že na obou stranách jsou dobří lidé. Tuto sobotu na twitteru uvedl, že odsuzuje všechny formy rasismu a násilí. 

Témata:  demonstrace v USA USA Washington rasismus USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.