Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko tepe USA za nové sankce kvůli Skripalovým: Vy jste chemické zbraně znezničili

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva/Washington - Moskva se znovu ohradila proti tvrzení západních států, že má podíl na otravě bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii. USA prý ignorují fakt, že Rusko své chemické zbraně zničilo pod mezinárodním dohledem.

Otrava Skripalových v jihoanglickém Salisbury 4. března vyvolala sérii sankcí a diplomatickou roztržku mezi Moskvou a západními zeměmi. Podle dnešního prohlášení ruského ministerstva zahraničí nedávno schválené nové sankce USA ohrožují osud Konvence o zákazu chemických zbraní a poškozují autoritu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

"Washington zpochybňuje úplnou likvidaci ruských chemických zbraní a ignoruje fakt, že program jejich zničení, dokončený loni, probíhal pod přísnou mezinárodní kontrolou," uvádí se v prohlášení. Spojené státy přitom podle Moskvy zůstávají jedinou zemí, která své chemické zbraně dosud nezničila.

Spojené státy začaly s likvidací chemických zbraní v 80. letech. Mezinárodně závaznou se operace stala v roce 1993, ale proces dosud neskončil. Podle Pentagonu se s jeho ukončením počítá v roce 2023. Za původním plánem likvidace zaostávalo i Rusko, které loni oznámilo, že žádné zbraně tohoto typu už nemá.

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že prezident Vladimir Putin zatím nevydal příkaz k přípravě odvetných kroků na nové americké sankce. 

Témata:  Rusko chemické zbraně USA Sergej Skripal

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy