Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán představil novou moderní balistickou raketu, kterou prý nezachytí radary

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Teherán - Írán dnes oznámil, že dosáhl soběstačnosti ve všech oblastech obrany a pochlubil se novou balistickou raketou krátkého doletu Fateh Mobín. Země je připravena zbraň poskytnout spřáteleným zemím.

O raketě Fateh Mobín informoval ministr obrany Amír Hátamí. "Jak jsme našemu drahému národu slíbili, nepromeškáme žádnou snahu o posílení kapacit našeho balistického programu, budeme ho stále posilovat," sdělil Hátamí. "Přesná, radary nezachytitelná, taktická raketa" je podle něj na sto procent domácí výroby.

"Raketu Fateh Mobín je Írán připraven poskytnout spřáteleným a bratrským zemím," řekl velitel íránských pozemních ozbrojených sil Kjúmars Hajdarí.

USA odstoupily letos od jaderné dohody s Íránem, protože podle nich není dostatečně účinná. Ostatní signatáři - Rusko, Francie, Británie, Německo, Čína a Evropská unie - sice dohodu chtějí dále dodržovat, ale i politici některých z těchto zemí poukazují na problém íránského raketového programu. Dohoda z roku 2015 Íránu zakazuje jen vývoj raket schopných nést jadernou hlavici.

Témata:  Írán rakety

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy