Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok autem u britského parlamentu policie vyšetřuje jako terorismus, řidič byl dopaden

Londýn, Houses of Parliament
Londýn, Houses of Parliament
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Dnešní vážný incident v britského parlamentu bude vyšetřovat protiteroristické oddělení. Policie už čin nepovažuje za dopravní nehodu, řidič auta byl zatčen s podezřením na spáchání terorismu.

Ráno najelo auto velkou rychlostí do betonového zátarasu před parlamentní budovu. Policisté dvacetiletého řidiče zatkli. Auto porazilo několik lidí, včetně skupiny cyklistů čekajících na semaforu na zelenou. Podle záchranné služby jsou nejméně dva zranění, avšak nikoli vážně.

Britské sdělovací prostředky uvádějí, že policisté rozšířili zatarasenou zónu a ohledali automobil, jímž je stříbrný Ford Fiesta. Oblast prohledali i policejní psi. Na místě se nenašly žádné zbraně.

"Muž byl zatčen s podezřením na terorismus... Zranění utrpělo několik lidí a byli převezeni do nemocnice. V tuto chvíli se zdá, že zranění nikoho z nich neohrožuje život... Ulice v okolí zůstanou zřejmě po nějakou dobu uzavřené. Stanice metra Westminster je zavřená. V tuto chvíli to považujeme za teroristický incident," stojí v novém policejním prohlášení.

Bývalý policejní velitel Peter Kirkham řekl stanici Sky News, že vzhledem k místu je případ nevyhnutelně vyšetřován jako útok. "Je jisté, že při prvním pohledu se to nejevilo jako normální dopravní nehoda. Všechna svědectví poukazují na to, že šlo o úmysl," řekl. Podle něj auto samotné policie zřejmě nepovažuje za hrozbu, protože nechala v blízkosti pohybovat se příliš mnoho lidí. "Kdyby si mysleli, že to byl nástroj (útoku), udělali by mnohem širší kordon," sdělil Kirkham.

Témata:  Velká Británie Londýn auto vjelo do zábran před britským parlamentem

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy