Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada letu MH370: Letecký expert oficiální zprávě nevěří, představil vlastní teorii

Byl sestřelen Boeing 777 společnosti Malysian Airlines nad Ukrajinou
Byl sestřelen Boeing 777 společnosti Malysian Airlines nad Ukrajinou
Foto: independent.co.uk **www.independent.co.uk**

Vyšetřovatelé dál nejsou schopni určit příčinu zmizení letadla společnosti Malaysia Airlines, které se ztratilo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě. Vyplývá to ze zprávy, kterou o zmizení letu MH370 zveřejnila na konci července nezávislá vyšetřovací komise. Letecký expert ale tvrdí, že ví, co se se strojem stalo.

Letecký expert je přesvědčen, že se na palubě boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines Boeing 777 skrýval sabotér. Právě ten měl podle Philipa Bauma, redaktora Aviation Security International způsobil, že šlo letadlo k zemi.

Už dříve se přitom objevila teorie, že pilot Zaharie Amad Shah nejprve změnil kurz a nakonec s letadlem úmyslně havaroval. Baum je ale přesvědčen, že by vyšetřovatelé měli prověřit možnost, že se na palubu letu MH370 dostal někdo s úmyslem let sabotovat. Píše o tom australský server news.com.au.

„Myslím, že černý pasažér je pravděpodobná možnost, zejména proto, že se zdá, že žádní úředníci o ní nechtějí vůbec uvažovat,“ vysvětluje Baum, který se domnívá, že sabotér mohl skrýt pod podlahou nebo těsně za letovou palubou v „zavěšeném, samozavíracím přístupovém panelu".

Jeho časopis zveřejnil informaci, že celosvětově bylo při 107 letech hlášeno celkem 123 pokusů o proniknutí „černého pasažéra“ na palubu. Mnoho z nich se prý skrývalo v „podběhu kol“. Další se prý na palubu pokusili dostat v převleku za uklízeče nebo úředníky.

Zpráva vyšetřovacího týmu o rozsahu 400 stran opakuje tvrzení malajsijské vlády, že bylo letadlo úmyslně odkloněno od své trasy a po přerušení komunikace ještě asi sedm hodin pokračovalo v letu. Důvod zmizení letounu ale není podle vyšetřovatelů stále možné určit, přičemž "nelze vyloučit možný zásah třetí strany".

Zpráva dospěla k závěru, že nedostatek důkazů znemožnil zjistit, proč letadlo změnilo trasu a proč komunikace s letadlem 40 minut po vzletu skončila. Předpokládá se, že se Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží. Záhadu tak podle vyšetřovatelů objasní zřejmě jen nález vraku letadla.

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy