Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka Sencova neuspěla v Kremlu s žádostí o milost pro svého syna

Oleg Sencov
Oleg Sencov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Matka vězněného ukrajinského režiséra Oleha Sencova marně žádá Kreml o milost pro svého syna. Kancelář prezidenta Vladimira Putina ji podle agentury Interfax zamítla. Ve vězení Labytnangi na severu Sibiře drží Sencov od poloviny května hladovku a jeho stav je vážný.

Sencova v srpnu 2015 odsoudil moskevský soud ke 20 letům vězení za to, že se na jaře 2014 spolu se svým společníkem pokusil na Krymu podpálit kancelář vládní strany Jednotné Rusko. Režisér obvinění označil za vykonstruovaná. 

Kreml odmítnutí milosti zdůvodnil tím, že ji musí Sencov sepsat sám. Podle ruských právníků není tvrzení prezidentské kanceláře pravdivé. Ruské zákony nezakazují hlavě státu dát jakémukoli vězni milost bez předchozí žádosti. Stalo se tak v případech vězněné Ukrajinky Naděždy Savčenkové nebo krymských Tatarů Achťoma Čijgoze a Ilmiho Umerova omilostněných loni v říjnu. Nikdo z nich o milost nežádal, přesto ji z Kremlu dostali.

Pasivitu Kremlu vůči celosvětově sledované kauze ukrajinského režiséra dnes tvrdě kritizovala první místopředsedkyně kyjevského parlamentu Iryna Heraščenková. "Putin ví, že Oleh nikdy sebemrskačskou žádost nenapíše. Rusko realizuje svůj scénář pomalé vraždy. Sencovova matka měla v neděli narozeniny a očekávala největší dar, kterým by bylo osvobození jejího syna. Místo toho dostala odporný dopis z Kremlu," napsala na facebooku.

Sencova v jeho vězení v úterý navštívila ruská novinářka a obhájkyně lidských práv Zoja Svetovová, kritička ruské politiky vůči Ukrajině. Sencov podle ní sdílí celu se třemi dalšími vězni, lékaři ho udržují při životě infuzemi. Sám prý svou situaci popsal jako "předkritickou". 

Témata:  Oleg Sencov Vladimír Putin milost prezidenta

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy