Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA vyšla zpráva o zločinech kněží. Detailně popisuje zneužívání dětí

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Pixmac

New York - Komise velké poroty ve státě Pensylvánie sestavila zprávu o zločinech amerických římskokatolických kněží. Dokument má 900 stran.

Od 40. let minulého století podle zprávy kolem tří set kněží zneužilo v Pensylvánii nejméně tisíc dětí. Skutečný počet zločinů je ale nejspíš ještě větší, protože mnoho dokumentů se v tajných církevních archivech nepodařilo dohledat. 

Zpráva uvádí případ kněze, který zneužil sedmiletou dívku, kterou v nemocnici navštívil po operaci. Jiný prý přinutil devítiletého chlapce k felaci a pak mu ústa vypláchl svěcenou vodou. 

Vysocí církevní hodnostáři byli chráněni a někteří, které zpráva jmenuje, dokonce povýšeni. V téměř všech případech jsou ovšem zločiny promlčeny, víc než sto provinilých kněží je po smrti nebo mimo církevní službu. Obviněni byli jen dva, z nichž jeden se přiznal.

Členové poroty dospěli k závěru, že katoličtí biskupové a jiní diecézní hodnostáři se snažili uchránit církev před poškozením pověsti a před pokutami. Zneužívali zásad mlčenlivosti, aby umlčeli oběti, a provinilce odesílali do takzvaných "léčebných zařízení", kde je "napravovali". Stovkám kněží, kteří se prokazatelně provinili, to umožnilo vrátit se k církevní službě.

Zpráva, která bude mít podle AP soudní dohru, byla zveřejněna v době velkého skandálu zasahujícího nejvyšší patra americké katolické hierarchie. Papež František minulý měsíc přijal rezignaci kardinála Theodora McCarricka, když vyšlo najevo, že duchovní dlouhá léta sexuálně útočil na malé chlapce a dospělé seminaristy.

Témata:  církev USA pedofílie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy