Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezprecedentní krok. Trump odebral prověrku exšéfovi CIA Brennanovi, prý zaséval chaos

CIA
CIA
Foto: INT

Washington - Americký prezident Donald Trump odebral bezpečnostní prověrku exšéfovi CIA Johnu Brennanovi. Prý využíval svého přístupu k utajovaným informacím, aby "rozděloval a zaséval chaos" v Bílém domě.

Brennan vedl CIA za prezidenta Baracka Obamy. Nyní působí jako bezpečnostní analytik televize NBC. Po nedávném rusko-americkém summitu v Helsinkách obvinil Trumpa z velezrady.

"Pan Brennan v poslední době zneužil svého postavení bývalého vysokého amerického úředníka s přístupem k vysoce citlivým informacím a učinil na internetu a v televizi několik nepodložených a urážlivých obvinění a divokých výpadů vůči této administrativě," uvedla dnes mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Podle Brennana je Trumpovo rozhodnutí politicky motivované. "Opatření je součástí rozsáhlých snah potlačit svobodu slova a potrestat (své) kritiky," napsal na svém twitteru s tím, že ve svém počínání neustane.

K odebrání prověrky Brennanovi vyzval minulý měsíc i republikánský senátor Rand Paul, který Brennana obvinil, že "vydělává miliony dolarů vyzrazováním tajností mainstreamovým médiím k útokům na Donalda Trumpa".

Odebrání prověrky Brennanovi přichází jen den poté, co Brennan opět Trumpa kritizoval na twitteru. "Je zarážející, jak často nedodržujete minimální standardy slušnosti, zdvořilosti a čestnosti. Zdá se, že nikdy nepochopíte, co to znamená být prezidentem, ani co to obnáší být dobrým, slušným a čestným člověkem. Jak deprimující a nebezpečné pro náš národ," napsal Brennan v úterý.

Případ, kdy by prezident někomu odebral bezpečnostní prověrku, americké dějiny podle médií neznají. Trump v minulosti neodebral bezpečnostní prověrku ani svým bývalým poradcům, kteří byli usvědčeni ze lži. Například to neučinil ani v případě bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna, který zamlčel své utajované kontakty s Rusy.

Témata:  Donald Trump CIA prezident USA John Brennan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy