Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavnost na počest ctnostných dívek? Francouzské feministky se bouří

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Vesnice v departementu Oise na severu Francie chce příští rok obnovit tradici růžencové slavnosti, při které jsou oslavovány ctnostné dívky a jedna z nich je korunována růžemi. Kritické reakce vzbudila kritéria výběru dívky.

Dívka má být "počestná", "zbožná" a "panenská". Starosta obce Salency Hervé Deplanque dostal desítky protestních e-mailů, především od feministek. "Místní protesty jsem čekal, ale celonárodní ne," řekl Deplanque deníku Le Parisien. 

Proti obnovení slavnosti vznikla i petice. Její autorka, univerzitní vědkyně a členka jedné feministické organizace Laélia Véronová tvrdí, že uspořádání slavnosti by bylo "krokem do minulosti" a "útokem na boj za práva žen".

Organizátor akce Bertrand Tribout z laického Bratrstva svatého Medarda připomněl, že tradici zavedl v 5. století tento světec, který ze Salency pocházel. "Je to místní specifikum a byla by škoda jej nezachovat," dodal. Nechápe, co lidi na slavnosti šokuje. "Čistota mladých dívek není zavrženíhodná! Není to nic odpudivého," míní Tribout.

Témata:  Francie ženy feminismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy