Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lásce neporučíš? Protiimigrační politik žije s mladou Íránkou, je z toho skandál

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo - Bývalý norský ministr Per Sandberg za populistickou Pokrokovou stranu má poměr s íránskou přistěhovalkyní, která je o 30 let mladší. Politik přitom brojí proti muslimům a varuje před tím, aby na norských fjordech nezačal vládnout islámský zákon šaría.

Sandberg (58) před třemi dny rezignoval na post ministra pro rybolov kvůli porušení protokolu při své nedávné soukromé cestě do Íránu, kam jel s přítelkyní. Svým vládním kolegům o sobě nedal vědět a vzal si s sebou služební mobilní telefon s citlivými informacemi. Porušil tím nejen bezpečnostní, ale také etická pravidla. Stal se cílem ostré kritiky politické opozice a médií, že tím fakticky legitimizoval autoritářský režim, který v Íránu panuje. 

Sandberg by těžko mohl žít se svou mladou přítelkyní, pokud by Norsko uplatňovalo opatření, která by chtěl zavést. Sandberg totiž řekl, že je třeba uzavřít hranice pro "Neevropany", nasazovat elektronické náramky azylantům a deportovat ty imigranty, kteří jedou na dovolenou do svých domovských zemí. Doposud také hlásal, že míšení ras, kultur a náboženství je v Norsku nepřípustné, pokud se má v zemi zachovat mír.

Politik se ovšem brání obvinění z rasismu. Když mu to vyčetl jeden imigrant, neváhal ho dát k soudu, ze kterého obviněný nakonec odešel s pokutou 3000 norských korun (8000 Kč).

Témata:  Norsko přistěhovalectví

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy