reklama

Zpráva podle agentury Reuters přináší naději na pokrok při řešení obchodních sporů mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Přesný termín schůzky ale znám není. Zatím se tak neví, zda se nové kolo rozhovorů uskuteční ještě před 23. srpnem, kdy na sebe obě země hodlají uvalit další cla. Poslední oficiální kolo obchodních rozhovorů mezi Čínou a USA se konalo začátkem června.

Washington hodlá od 23. srpna vybírat 25procentní cla na zboží z Číny, jehož roční dovoz do Spojených států činí 16 miliard dolarů (zhruba 362 miliard Kč). Peking plánuje ve stejný den zavést cla ve srovnatelném rozsahu na americké zboží.

Washington začal už 6. července uplatňovat 25procentní cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů ročně. Peking ve stejný den aktivoval protiopatření ve stejném rozsahu.

Americká vláda navíc nedávno oznámila, že připravuje zavedení cel ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož dovoz do USA dosahuje 200 miliard dolarů ročně. Americký prezident Donald Trump dokonce pohrozil cly na téměř veškerý dovoz z Číny.