Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump asi připraví Muellera o bezpečnostní prověrku

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes naznačil, že by mohl odebrat bezpečnostní prověrku zvláštnímu vyšetřovateli Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robertu Muellerovi.

Ten vyšetřuje případné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016 právě ve prospěch Trumpa. O prezidentově možném záměru informovala agentura Reuters.

Trump několik dní poté, co tento bezprecedentní krok učinil v případě bývalého šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) Johna Brennana, prohlásil, že Mueller je hodně kontroverzní.

Potvrzení o bezpečnostní prověrce skýtá daným osobám přístup k tajným informacím. Pokud by Mueller o ni přišel nyní, závažným způsobem by mu to zkomplikovalo jeho dosavadní práci.

Podle Reuters Trump dnes řekl, že pravděpodobně zbaví prověrky pracovníka amerického ministerstva spravedlnosti Bruce Ohra a podle Reuters naznačil, že dalším na řadě by mohl být Mueller. Ohra dávají americká média do souvislosti s bývalým britským tajným agentem Christopherem Steelem, který v minulosti přišel s tvrzením, že má ruská tajná služba důkazy o sexuálních dobrodružstvích Trumpa v moskevském hotelu.

Témata:  Donald Trump Robert Mueller

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy