Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii běhá na svobodě nebezpečný islamista, soud ho omylem propustil

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Ve Francii byl v dubnu propuštěn islamista Oualid B., soudce mu totiž zapomněl prodloužit vazbu. Skandální pochybení dnes agentuře AFP potvrdilo francouzské ministerstvo spravedlnosti.

Muž má stanout před soudem v Paříži po boku Redy Bekhaleda a jeho bratrů, kteří jsou podezřelí z toho, že v roce 2014 plánovali útok v Lyonu a že byli součástí sítě na vysílání bojovníků do Sýrie.

Na svobodu se Oualid B. dostal po omylu soudce 3. dubna. V květnu byl islamista opět zadržen poté, co se vyskytoval mimo oblast vymezenou v rámci soudního dozoru.

Následně byl předveden před soud, ten ho ale nechal odejít domů, ačkoli státní zástupce požadoval desetiměsíční vazbu. Muž je tedy stále na svobodě a před soudem má opět stanout v září.

Mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux dnes kritizoval "závažné pochybení" příslušného soudce a vyzval k okamžitému vypátrání omylem propuštěného muže. Podle AFP soudce zatím nebyl za svou nedbalost potrestán.

Témata:  Francie terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy