reklama

Manaforta v úterý porota shledala vinným z daňových úniků a finančních podvodů, Cohen se týž den přiznal mimo jiné k manipulaci s financováním voleb na pokyn Trumpa. V rozhovoru pro Fox News Trump řekl, že si Manaforta váží za jeho práci pro významné republikánské politiky. Podle prezidenta některé věci, kvůli kterým byl Manafort obviněn, "pravděpodobně dělá každý konzultant, každý lobbyista ve Washingtonu".

Agentura Reuters upozornila, že reportérka, která rozhovor s Trumpem vedla, před jeho odvysíláním tvrdila, že prezident řekl, že bude uvažovat o udělení milosti Paulovi Manafortovi. V rozhovoru, který Fox News odvysílala, ale taková informace nezazněla.

Naopak kritikou Trump nešetřil na účet svého bývalého dlouholetého osobního právníka Michaela Cohena. Jde prý o člověka, který pro něj pracoval jen na poloviční úvazek a který si nyní vymýšlí "lži", aby sám sebe před soudem chránil.

Oba případy, jak Manafortův, tak Cohenův, podle Trumpa nijak nesouvisí s jeho kampaní před volbami v roce 2016. Cohen přitom u soudu řekl, že jej "kandidát na federální úřad" před dvěma lety navedl, aby zaplatil dvojici žen za mlčení. Obě ženy posléze uvedly, že měly s Trumpem vztah. Činy, ke kterým se Cohen přiznal, navíc podle šéfa Bílého domu vůbec nejsou trestné.

Trump se rovněž vyjádřil k možnosti, že by čelil ústavní žalobě, takzvanému impeachmentu, a mohl být v důsledku zbaven funkce. "Nevím, jak by mohli pohnat před soud (v rámci procesu impeachmentu) někoho, kdo dělá tak skvělou práci," řekl a naznačil, že by to mělo dalekosáhlé ekonomické následky. "Pokud by mě před soud pohnali, myslím, že by se zhroutil trh. Myslím, že by všichni byli velmi chudí," dodal.

V rozhovoru Trump kritizoval mimo jiné i svého ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. "Uvedl jsem do úřadu ministra spravedlnosti, který nikdy nedostal ministerstvo spravedlnosti pod kontrolu," tvrdil. Do záležitostí ministerstva se podle svých slov ale vměšovat nehodlá. Sessionse, který Trumpa vehementně podporoval od začátku jeho prezidentské kampaně, šéf Bílého domu v poslední době stále častěji napadá a veřejně vyjadřuje lítost nad tím, že ho do své vlády povolal.

Ministr spravedlnosti už loni v březnu prohlásil, že se vzdává dohledu nad činností týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellerem který vyšetřuje údajné zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb, a to vzhledem k možnému střetu zájmů. Tento jeho krok Trump dnes v rozhovoru znovu kritizoval. "Neměl to dělat," řekl. "Vzal tu práci a potom řekl: 'Vzdávám se (dohledu)'. Co je tohle za člověka?"diví se Trump.