Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanjahu v Litvě mluvil o nepřátelském postoji Bruselu k Izraeli

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Vilnius - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek přijel na třídenní návštěvu Lotyšska. Podle svých slov si chce vybudovat blízké vztahy s evropskými lídry a vyvážit tak nepřátelský postoj EU vůči židovskému státu.

Netanjahu ve Vilniusu, který je domovem jeho předků, ve čtvrtek oficiálně poděkoval litevskému premiérovi Sauliusu Skvernelisovi za to, že Litva v EU podporuje Izrael. "Brusel se k Izraeli často chová špatně," podotkl Netanjahu.

Litva v prosinci pomohla Netanjahuovi setkat se s ministry zahraničí EU tím, že mu zajistila oficiální pozvánku na snídani ministrů před summitem. Krok Litvy tehdy rozhořčil kancelář šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové.

Netanjahu se systematicky snaží vytvořit pouto s nejnacionalističtějšími státy ve střední a východní Evropě s cílem sabotovat možnost konsensu, který je v rámci evropské osmadvacítky potřebný pro jednotnou zahraniční politiku vůči Izraeli, hodnotí strategii předsedy izraelské vlády list Haarec.

Upozorňuje například na vřelé přijetí maďarského premiéra Viktora Orbána a Netanjahuovy rozhovory s představiteli dalších zemí V4.

"Chci vyvážit ne vždy přátelský postoj EU k Izraeli, aby se nám dostalo spravedlivějšího a přímějšího jednání . Dělám to prostřednictvím kontaktů v rámci bloků v EU, v zemích východní Evropy a teď v Pobaltí a také v dalších zemích," uvedl Netanjahu, než nastoupil do letadla do Litvy.

Hlavním dlouhodobým cílem Netanjahua je podle Haarecu za každou cenu podrýt v EU postoje Německa a Francie, které řešení palestinsko-izraelského konfliktu vidí v podobě dvou států.

Témata:  Benjamin Netanjahu EU Litva

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy