Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osudová past? Americký politolog Allison varuje před válkou mezi USA a Čínou

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Praha - Americký politolog Graham Allison ve své knize "Osudová past" varuje před válkou mezi USA a Čínou. Dílo v Česku vychází jako první svazek nové edice Globus nakladatelství Prostor.

Knihu ocenil bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger. "Tuto knihu jsem četl s největším možným zaujetím a můžu jen doufat, že se vztahy mezi Spojenými státy a Čínou vyřeší mírem, nikoli válkou," uvedl.

Pro překlad názvu knihy Destined for War. Can America and China Escape Thucydides’s Trap? zvolil Martin Pokorný název Osudová past, který je parafrází pojmu Thúkýdidova past z anglického originálu. "Důvodem je, že jméno řeckého filozofa u nás není běžně známé," uvedl anglista Pokorný.

"Kdykoli vzmáhající se mocnost začne hrozit vytlačením dominantní mocnosti, vyvolává to tektonický tlak, v jehož důsledku je ozbrojený střet pravidlem, ne výjimkou. Stalo se to Aténám a Spartě v 5. století před naším letopočtem i Německu a Velké Británii před sto lety a málem to vedlo k válce mezi USA a SSSR v padesátých a šedesátých letech 20. století," píše v knize Allison, podle kterého při zachování současné trajektorie je válka mezi USA a Čínou během několika následujících desetiletí nejenom možná, ale i mnohem pravděpodobnější, než se dnes uznává.

Specialista v oblasti jaderných zbraní a terorismu Allison od 60. let pracoval jako poradce pro zahraniční záležitosti Pentagonu. Je autorem několika politologických knih, například Podstata rozhodnutí. Osvětlení kubánské krize nebo Jaderný terorismus. Poslední katastrofa, které lze zabránit.

Témata:  Čína USA knihy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy