Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Luxusním vilám na pobřeží Sydney hrozí zhroucení. Bouře podemlela břehy

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Sydney - Vysoké vlny, které za poslední dva dny vyvolala mohutná bouře, nebezpečně podemlely pobřeží východní Austrálie. V důsledku toho hrozí mnoha luxusním vilám u Sydney zřícení.

Silná bouře, která zasáhla o víkendu východní pobřeží Austrálie, si vyžádala čtyři mrtvé a tři další lidé se stále pohřešují.

Počasí na východě Austrálie se postupně uklidňuje, na pobřeží Sydney ale již druhou noc po sobě dorážely obrovské vlny způsobující erozi. Přepychové vily v ceně mnoha milionů dolarů na Collaroy Beach přišly v důsledku eroze o zahrady za domem, verandy a jedna dokonce o bazén.

"Je tady mnoho domů, které pozorně sledujeme. Některé budou muset být zřejmě částečně rozebrány," řekl inženýr Angus Gordon, který se statikou domů na pobřeží zabývá 40 let.

Město Sydney má za sebou nejhorší záplavy za posledních 30 let a lidé z pobřežních domů se museli evakuovat. Odborníci objekty podrobí pečlivé kontrole, než se do nich budou moci majitelé vrátit.

Již v pondělí hlásily australské úřady tři mrtvé ve státě Nový Jižní Wales, novou obětí je žena (75) z Tasmánie. Její dům zaplavila voda a záchranáři nebyli schopni ji včas vyprostit, podařilo se jim ale zachránit jejího manžela.

Témata:  Austrálie bouře moře

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy