Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štvanice na cizince? Německá vláda rázně odsoudila útoky v Chemnitz

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německá vláda dnes odsoudila dění ve městě Chemnitz (Saské Kamenici), kde po nedělní násilné smrti 35letého muže vyšli lidé do ulic. Část z nich přitom útočila na cizince.

Dění v Chemnitzu, který leží nedaleko českých hranic, rezonuje v celém Německu. Na jeho počátku stál spor, který přerostl v útok nožem, jenž si vyžádal jednoho mrtvého s dva zraněné. Všechny oběti jsou Němci. O státní příslušnosti či národnosti podezřelých policie, která zadržela dva muže, neinformovala, přesto se rychle začaly šířit spekulace. 

V neděli odpoledne - tedy v době, kdy ještě nebyla potvrzena národnost podezřelých - městem na protest prošlo nejprve asi 100 příznivců protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a později dalších zhruba 800 lidí, mezi nimiž byli podle německých médií i pravicoví radikálové. Chemnitz kvůli jejich akci, při níž skandovali mimo jiné "My jsme národ" a na policisty házeli předměty, musel předčasně ukončit městské slavnosti. 

"Co víme, je to, že v Chemnitzu byl v noci na neděli zavražděn člověk, a to je hrozné," sdělil dnes vládní mluvčí Steffen Seibert, podle něhož policie usilovně pracuje na tom, aby případ vyšetřila a pachatele postavila před spravedlnost. "Tak, a ne jinak, se v právním státě postupuje v případě trestných činů," zdůraznil.

"To, co bylo včera (v neděli) v Chemnitzu místy k vidění a co je vidět i na záznamech, to nemá v našem právním státu místo. Takové srocování, štvanice na jinak vypadající a odjinud pocházející lidi nepřijmeme. To v našich městech nemá co pohledávat," dodal mluvčí vlády Angely Merkelové (CDU).

Zelení v souvislosti s Chemnitzem hovoří o ztrátě kontroly ze strany úřadů. Od braní spravedlnosti do vlastních rukou se distancovali i zástupci AfD, i když předtím jejich poslanec Markus Frohnmaier o podobném postupu s pochopením tweetoval.

Témata:  Německo násilí extremismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy