Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K Austrálii připlula loď s migranty. Rozutekli se do pralesa plného krokodýlů a hadů

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Navzdory nekompromisní imigrační politice připlula k australským břehům loď s uprchlíky, stalo se tak poprvé po více než čtyřech letech. Kolik vezla loď pasažérů, není známé. Zadrženo bylo 15 migrantů a další se pravděpodobně ukrývají v mangrovových porostech severně od města Cairns. Policie po nich pátrá.

Austrálie uplatňuje přísnou migrační politiku, její vojenské námořnictvo zastavuje lodě s běženci na moři a vrací je zpět. Ani uprchlíkům, kteří doplují až k australským břehům, není umožněno se v zemi usadit a jsou posíláni do internačních táborů mimo území Austrálie. 

Ministr vnitra Peter Dutton nicméně dnes informoval, že se nedávno podařilo k severovýchodnímu pobřeží Austrálie proklouznout rybářskému člunu s migranty, který vyplul z Vietnamu. "Je to první případ za více než 1400 dní", prohlásil Dutton.

Loď přistála ve státě Queensland v oblasti tropického deštného pralesa, kde jsou údajně vody plné krokodýlů a kde žijí také jedovatí hadi a množství bodavého hmyzu. Místní starostka Julia Leuová televizi ABC řekla, že cestující z lodi "se vystavují nebezpečí v lokalitě obývané krokodýly".

"Až budeme znát okolnosti případu, budeme spolupracovat s příslušnými organizacemi, abychom mohli tyto lidi vrátit do země jejich původu," prohlásil ministr Dutton.

Témata:  Austrálie uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy