Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští hackeři chtěli sledovat i pravoslavné kněze

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Moskva/Washington - Rusové, kteří čelí obvinění z hackerského útoku před prezidentskými volbami v USA, se pokoušeli proniknout do osobní korespondence některých prominentních představitelů pravoslavné církve.

Hackeři se podle AP pokoušeli proniknout do pošty spolupracovníků konstantinopolského patriarchy Bartoloměje, který je považován za nejvyšší duchovní autoritu pravoslaví. Ten by také měl rozhodnout o tom, zda ukrajinská pravoslavná církev získá autonomii a zbaví se tak vlivu Moskvy.

Na Ukrajině působí pravoslavná církev kyjevského patriarchátu, která se po rozpadu Sovětského svazu počátkem 90. let minulého století oddělila od církve moskevského patriarchátu. Zatímco moskevská církev je tzv. autokefální, tedy autonomní, ukrajinská o takové postavení zatím jen vytrvale usiluje.

Pravoslavná církev moskevského patriarchátu má na Ukrajině přesto značný vliv, o který s ní Kyjev usilovně soupeří. Kyjevský patriarchát je přitom k Rusku značně kritický především kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a bojům na východoukrajinském Donbasu. Podle ukrajinských činitelů totiž Rusko povstalce na Donbase vojensky podporuje, Moskva to ale odmítá.

Témata:  USA Rusko hackeři

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy