Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Austrálii? Expremiér Turnbull úplně odchází z politiky, popularita kabinetu strmě klesá

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Australský expremiér Malcolm Turnbull zcela odchází z politiky. Minulý týden ho vystřídal v čele vlády Scott Morrison a v pátek opustí i sněmovnu. Popularita kabinetu strmě klesá, ukázal průzkum.

Chystaná Turnbullova rezignace na poslaneckou funkci je další ranou pro liberály. Vláda totiž drží v parlamentu většinu rozdílem jediného mandátu a při doplňovacích volbách by o ni mohla přijít.

Doplňovací volby se uskuteční s největší pravděpodobností v říjnu. Premiér Morrison by mohl vyhlásit i předčasné volby, při svém nástupu do funkce minulý týden ale tuto možnost odmítl. Řádné parlamentní volby jsou plánovány na květen příštího roku.

Doplňovací volby se budou konat v Sydney, který je nejbohatší v Austrálii. BBC uvedla, že v tomto okrsku od druhé světové války vždy zvítězila Liberální strana Austrálie. Podle analytiků ale v současné době nemá vláda ani toto vítězství jisté.

Zájem o kandidaturu v tomto okrsku vyjádřila v pondělí sestra někdejšího premiéra Tonyho Abbotta, který je v liberální straně dlouhodobě Turnbullovým sokem. Abbottova sestra Christine Forsterová je lesbička a stála proti svému bratrovi v loňské debatě o legalizaci sňatků homosexuálů.

Kvůli vnitřním sporům spadla popularita vlády na nejnižší úroveň za posledních deset let. Ukázal to průzkum agentury Newspoll. Pouze 33 procent dotázaných uvedlo, že hodlá hlasovat pro strany konzervativní vládnoucí koalice.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull Tony Abbott

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy