Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump požaduje konec šéfa CNN. Kolem článku novináře z Watergate je pořádně dusno

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa by měl být odvolán Jeff Zucker, šéf stanice CNN. Důvodem je článek z července, ve kterém CNN uvedla, že Trump předem věděl o schůzce svého syna Donalda s ruskou právničkou, od které očekávali kompromitující informace o Hillary Clintonové.

Podle CNN bývalý Trumpův právník Michael Cohen tvrdí, že Trump o schůzce předem věděl. CNN citovala anonymní zdroje, podle kterých je Cohen ochoten podělit se o tyto informace se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem. Ten vyšetřuje možnou konspiraci mezi Trumpovým týmem v kampani a Rusy. Cohen, který se mezitím v srpnu přiznal k finančním podvodům a k manipulacím při financování volební kampaně, Muellerovi spolupráci přislíbil.

Cohenův právní zástupce Lanny Davis v červencovém příspěvku CNN odmítl záležitosti týkající se zmíněné schůzky komentovat. Po Cohenově srpnovém přiznání Davis prohlásil, že materiál CNN se dostal do kolize s oficiálním vyšetřováním. Dodal také, že Cohenův právní tým nebyl oním anonymním zdrojem.

Poté v rozhovoru s listem The Washington Post odmítl pravdivost zprávy CNN potvrdit a také vycouval z tvrzení, že by Cohen mohl poskytnout Muellerovi informace, které by ukazovaly, že Trump o schůzce předem věděl. Nakonec Davis v pondělí serveru BuzzFeed řekl, že byl tím anonymním zdrojem CNN, čímž popřel svá předchozí tvrzení. CNN si za původní zprávou nadále stojí a výzvy ke stažení materiálu odmítá. 

Jedním z autorů sporné zprávy CNN je Carl Bernstein, který spolu s kolegou Bobem Woodwardem sehráli klíčovou roli v politické aféře Watergate. Ta vedla k rezignaci prezidenta Richarda Nixona. Bernstein s Woodwardem za investigativní žurnalistiku v aféře získali Pulitzerovu cenu.

Trump nyní na twitteru Bernsteina označil za člověka, který žije v minulosti a přemýšlí jako zdegenerovaný pošetilec. "Vymýšlí si příběh za příběhem a celá země se mu směje," napsal Trump. Své příznivce také varoval, aby nečetli zprávy, které se opírají o výpovědi anonymních zdrojů, neboť to jsou výmysly.

Témata:  Donald Trump CNN USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy