Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna maďarské ústavy: Stav teroristické hrozby umožňuje armádě střílet, když to bude nutné

Maďarská armáda, ilustrační foto
Maďarská armáda, ilustrační foto
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Maďarský parlament dnes schválil úpravu ústavy. Jednou z novinek je možnost vyhlásit "stav teroristické hrozby" či mobilizace armády v případě, kdy nebude stačit policie.

Návrh předložila vládní koalice strany Fidesz premiéra Viktora Orbána a Křesťanskodemokratické lidové strany.

"Stav teroristické hrozby" může být vyhlášen, jestliže s tím vysloví souhlas dvě třetiny členů zákonodárného sboru. V takovém případě lze obejít některé zákony a zavést na dobu nejvýše 15 dnů mimořádná opatření. Vláda přitom musí o svých krocích neustále informovat prezidenta a příslušné parlamentní výbory.

Parlament hned také schválil i související změny v některých zákonech jako o policii, národní bezpečnosti a obraně. Jedna z nich například opravňuje armádu použít i zbraně, bude-li to nutné.

Součástí dnes schválených změn je mimo jiné také souhlas s vytvořením Protiteroristického informačního a analytického centra (TIBEK), jež bude celostátní bezpečnostní službou. Řídit ho bude ministerstvo vnitra a k jeho úkolům má patřit posuzování teroristických i jiných hrozeb.

Opatření rovněž upravují poskytování telefonních služeb a povinnost operátorů předávat úřadům data. Zavádějí i kategorii "zvýšené bezpečnosti", která se bude uplatňovat v průběhu teroristických útoků nebo jejich možné přípravy.

Policie může kontrolovat dokumenty, provádět prohlídky osob a vozidel, zabavovat nebezpečný materiál, rušit různé akce, zastavovat veřejnou dopravu a uzavírat komunikace. Taková opatření smí policie zavádět na tři dny a případně jejich uplatnění prodloužit o dalších 72 hodin. 

Trestně odpovědní za teroristické činy budou napříště rovněž nezletilci ve věku mezi 12 a 14 roky.

Témata:  Maďarsko terorismus maďarská armáda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy