reklama

"Pokud se nezačne chovat rozumně, vystoupím z WTO," řekl Trump. Odchod USA z organizace, která sídlí v Ženevě, by vážně narušil mnohostranný obchodní systém, který USA pomohly po druhé světové válce vybudovat.

Podle obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera bylo v roce 2001 chybou umožnit Číně vstup do WTO. Lighthizer už dlouho apeluje, aby Spojené státy vůči WTO zaujaly agresivnější postoj, protože organizace není schopna vypořádat se s netržní ekonomikou, jakou je Čína. 

Spojené státy blokují jmenování soudců u odvolacího orgánu WTO, čímž vyvstává možnost, že v příštích letech přestane fungovat, píše Bloomberg.

Trump v rozhovoru dále uvedl, že nelituje, že do čela centrální banky (Fed) jmenoval Jeroma Powella. "Dosadil jsem tam muže, který se mi líbí a kterého respektuji," uvedl šéf Bílého domu. Nedávno se nicméně na soukromé akci nechal slyšet, že předpokládal, že Powell bude podporovat nízké úrokové sazby. Na twitteru napsal, že ze zpřísňováním měnové politiky není nadšený.

Oblast, kde prezident není s centrální bankou spokojený, jsou obchodní spory. Má za to, že Fed by mu měl ve sporech těchto střetech s Čínou či EU pomáhat, jako to podle něho dělají ve svých zemích jiné centrální banky.

Jeho komentář porušil precedens posledních více než dvaceti let, kdy se prezidenti z úcty k nezávislosti Fedu komentování měnové politiky vyhýbali. "Nejsem si jist, zda by měna neměla být řízena politikem," míní Trump.