Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlad, podvýživa, nemoci: Na následky válek za posledních 20 let zemřelo pět milionů dětí

Africké děti, ilustrační fotgorafie
Africké děti, ilustrační fotgorafie
Foto: UNICEF

Nairobi - Kvůli válkám zemřelo v Africe za posledních 20 let pět milionů dětí. Mezi primární příčiny úmrtí související s ozbrojenými konflikty náleží hlad, podvýživa, nemoci, kterým lze předcházet, a nedostatek základních služeb. Uvádí to studie publikovaná v odborném časopise The Lancet.

V tomto údaji jsou zahrnuty tři miliony obětí ve věku do jednoho roku, a to je mnohem více, než se dříve odhadovalo. Více dětí umírá po skončení konfliktu, než během skutečných bojů. Poměr podle studie činí tři ku jedné. 

Studie se zabývala téměř 15.500 ozbrojenými konflikty ve 34 z 54 afrických zemí v průběhu dvou desetiletí. Bylo zjištěno, že u dětí narozených do 50 km od oblasti bojů je pravděpodobnost, že zemřou do jednoho roku, o téměř osm procent vyšší než u dětí narozených ve stejném místě v době míru.

Úmrtnost kojenců je čtyřikrát vyšší v souvislosti s boji, které trvají pět a více let. Zvýšené riziko smrti trvá u dětí narozených až osm let po skončení války a do vzdálenosti 100 km od bojů.

V průměru 65 z každých 1000 živě narozených dětí nepřežije první narozeniny. To je o 12 úmrtí víc než činí poslední odhad OSN z roku 2016. Cílem OSN je snížit toto číslo do roku 2030 na 12 úmrtí na 1000 narozených dětí.

Témata:  děti Afrika válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.