reklama

"Předseda Poslanecké sněmovny dostal dnes od Malcolma Turnbulla rezignační dopis," řekl agentuře Reuters zdroj obeznámený s děním v australském parlamentu.

Ve sněmovně, kde je po Turnbullově odchodu obsazených pouze 149 křesel, má vláda premiéra Morrisona těsnou většinu 75 mandátů. Podle australských médií se doplňovací volby, které rozhodnou o obsazení 150. místa, uskuteční s největší pravděpodobností v říjnu. Premiér Morrison by rovněž mohl vyhlásit předčasné parlamentní volby, při svém nástupu do funkce minulý týden ale tuto možnost odmítl.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění agentury Newspoll klesla kvůli vnitřním sporům popularita vlády na nejnižší úroveň za posledních deset let. Pouze 33 procent dotázaných uvedlo, že hodlá hlasovat pro strany konzervativní vládnoucí koalice. 

Po Turnbullově se doplňovací volby budou konat v jeho volebním okrsku v Sydney, ve kterém od druhé světové války vždy zvítězila Liberální strana Austrálie. Podle analytiků ale nyní nemá vláda ani toto vítězství jisté.