Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácký útočník z Chemnitze měl falešné doklady a dvě identity

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Chemnitz (Německo) - Muž z Iráku, který je podezřelý ze zabití 35letého Němce ve městě Chemnitz (Saská Kamenice), úřadům předložil falešné doklady. Napsal to dnes německý zpravodajský magazín Der Spiegel.

Napětí v podkrušnohorském městě vyvolal útok nožem dvojice žadatelů o azyl. Podezřelými jsou Iráčan a Syřan ve věku 22 a 23 let, které soud poslal do vazby. Podle správního soudu v Chemnitzi bylo už v roce 2016 možné Iráčana vyhostit do Bulharska, kde poprvé požádal o azyl.

Od minulého víkendu, kdy německý občan přišel o život, panuje v saském městě napětí doprovázené protesty krajní pravice namířenými proti migrantům. Dnešek byl relativně klidný, ale další několikatisícové demonstrace jsou plánovány na sobotu. Policie na ohlášených demonstracích a protidemonstracích očekává mnoho tisíc účastníků. Policie požádala o vyslání posil i z dalších spolkových zemích. K dispozici bude mít i vodní děla.

Smrt Němce s kubánskými kořeny odstartovalo v Chemnitzi sérii protestů. V neděli a v pondělí radikálové napadali přistěhovalce a neněmecky vypadající osoby, vyvolávali potyčky a někteří hajlovali a používali symboly zakázaných organizací.

Z vyšetřování Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) v Norimberku vyplynulo, že Iráčan měl dvoje osobní doklady, které předložil, byly "totální padělky", informoval Der Spiegel. Oficiálně se k tomu BAMF zatím nevyjádřil.

Předsedkyně výboru pro vnitřní záležitosti Spolkového sněmu Andrea Lindholzová podle rozhlasové stanice SWR potvrdila, že Iráčan si obstaral dvojí falešnou identitu a že se takto prokazoval i při dvou cestách do Nizozemska.

Správní soud v Chemnitzi kromě toho uvedl, že Iráčana bylo možné už v květnu 2016 vyhostit, konkrétně do Bulharska, kde byl registrován jako žadatel o azyl. To se ale nestalo a půlroční lhůta pro vrácení žadatele o azyl dávno uplynula.

Imigrační úřad nyní zkoumá, proč k vyhoštění nedošlo, řekl mluvčí německého ministerstva vnitra. Patrně vázla komunikace mezi úřady. Vedení saské policie tvrdí, že cizinecký úřad neměl správné informace o termínu vrácení Iráčana. Datum se měnilo kvůli soudnímu řízení.

Podezřelý irácký Kurd byl v minulosti trestán. Za poslední dva roky byl údajně dvakrát odsouzen k pokutě za držení drog. Pokutu musel platit také za podvod, poškození věci a nebezpečný zásah do silniční dopravy. V červenci loňského roku byl uznán vinným z ublížení na zdraví, za což dostal osmiměsíční trest s odkladem na dva roky. Několika lidem při sporu v ubytovně pro uprchlíky nastříkal do obličeje pepřový sprej.

Témata:  Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy