reklama

V pátek americká vláda oznámila, že zastaví příspěvky do programu na pomoc palestinským uprchlíkům, jehož obchodní model a daňové praktiky jsou podle mluvčí ministerstva zahraničí USA "nenapravitelně chybné". Washington podle ní také nesl nepoměrně velkou finanční zátěž ve financování UNRWA.

"Naprosto odmítáme americké rozhodnutí a odsuzujeme jej," uvedl generální tajemník Irikát v noci na dnešek krátce poté, co americká diplomacie potvrdila informace již dříve zveřejněné listem The Washington Post. "Spojené státy nemají vůbec žádné právo, aby krádež palestinské půdy izraelskou okupací podporovaly a odsouhlasily," dodal.

Mluvčí radikálního hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy, uvedl, že rozhodnutí uvrhlo vládu Spojených států do "pozice nepřítele našeho lidu a arabských a muslimských lidí".

Lítost nad rozhodnutím USA vyjádřil také úřad OSN pro palestinské uprchlíky. "UNRWA poskytuje základní servis palestinským uprchlíkům a přispívá ke stabilitě v regionu," uvedl dnes generální komisař Pierre Krähenbühl a vyzval další státy, aby mezeru ve financování zaplnily.

UNRWA má ročně k dispozici 1,1 miliardy dolarů (24,4 miliardy korun). Spojené státy dosud přispívaly do rozpočtu zhruba třetinou. Německo v pátek oznámilo, že svou pomoc agentuře OSN zvýší. Jordánsko už ve čtvrtek ohlásilo, že povede kampaň na získání fondů pro UNRWA a osloví i Ligu arabských států.

UNRWA, nejstarší a nejrozsáhlejší program pomoci OSN na Blízkém východě, poskytuje zdravotní péči, vzdělání a sociální služby přibližně pěti milionům Palestinců v Pásmu Gazy, na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Sýrii a v Jordánsku.