reklama

Podle Trumky by změněná dohoda měla zahrnout Kanadu stejně jako původní NAFTA. Prohlásil, že ekonomiky USA, Mexika a Kanady jsou propojeny a že je těžké si představit situaci, kdy Kanada do dohody zahrnuta nebude.

V sobotu Trump sdělil, že z politického hlediska není důležité udržet Kanadu v NAFTA. Spojené státy se již dohodly s Mexikem na znění nové obchodní smlouvy, která má NAFTA nahradit. Trump řekl, že případná dohoda s Kanadou bude sjednána podle požadavků USA. Páteční jednání s kanadskou ministryní zahraničí Chrystiou Freelandovou nebyla úspěšná, pokračovat mají ve středu.

Trump v dnešním tweetu napsal, že Trumka o víkendu odbory špatně reprezentoval. "Je snadné pochopit, proč si odbory vedou tak špatně," tweetoval prezident ráno a o několik minut později jiným tweetem popřál Američanům hezký svátek. "Dělníkovi v USA se vede lépe než jindy, oslavme svátek práce!" napsal Trump.

Trumka byl v televizi dotázán také na Trumpovu domácí ekonomickou politiku. K míře nezaměstnanosti a ekonomickému růstu řekl, že v tomto ohledu si ekonomika vede dobře, ale poukázal na to, že "od začátku roku klesají mzdy a rostou ceny pohonných hmot, takže dělníkům se zas tak dobře nedaří".