Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západonilskou horečku hlásí i Chorvatsko, jeden nakažený zemřel

komáři
komáři
Foto: Pixabay

Záhřeb - Západonilská horečka si letos vyžádala první oběť v Chorvatsku, kde bylo během letošního léta diagnostikováno 26 lidí nakažených touto nebezpečnou chorobou. V Srbsku, s nímž Chorvatsko sdílí část hranic, tato nemoc letos připravila o život už 21 osob.

O prvním úmrtí v Chorvatsku informoval server Index.hr s odvoláním na údaje chorvatského Ústavu pro veřejné zdraví (HZJZ). Podle tamních epidemiologů bylo několik případů nákazy západonilskou horečkou v Chorvatsku zaznamenáno i v minulých letech; přesné údaje ale neuvedli.

Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů.

Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku.

Témata:  Chorvatsko nemoc komáři

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy