Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pár z Amesbury byl otráven novičokem, potvrdily testy. Žena na následky otravy zemřela

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Amsterdam - Laboratorní testy mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) podle agentury Reuters potvrdily závěry britských vyšetřovatelů, že pár z anglického Amesbury byl koncem června otráven nervově paralytickou látkou typu novičok. Toxické látce byli vystaveni pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která později zemřela.

Londýn krátce po otravě dvojice oznámil, že pár byl zasažen nervově paralytickou látkou typu novičok, kterou byl už v březnu otráven bývalý dvojitý ruský a britský tajný agent Sergej Skripal a jeho dcera v nedalekém Salisbury. Britská vláda pak požádala OPCW sídlící v nizozemském Haagu o nezávislou identifikaci jedu.

OPCW v úterý podle agentury AP potvrdila zjištění Británie, i když chemikálii přímo nejmenovala. Uvedla rovněž, že je to "stejná toxická látka, která byla nalezena v biologických vzorcích a ve vzorcích z okolního prostředí vztahujících se k otravě Sergeje Skripala".

V případě páru v Amesbury byla zdrojem látky podle britských úřadů malá lahvička, podle bratra jedné z obětí od parfému.

V případě otravy Skripala a jeho dcery Londýn vinu připsal Moskvě, která ale jakýkoli podíl na otravě popřela. Kauza vyvolala diplomatickou krizi mezi Kremlem a Británií i dalšími zeměmi, provázenou recipročním vypovídáním diplomatů.

Témata:  Velká Británie novičok Dawn Sturgessová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy