Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán zaútočil na základnu iráckých Kurdů, zemřelo nejméně 11 lidí

Íránský tank Karrar
Íránský tank Karrar
Foto: tn.ai

Irbíl - Íránský útok na základnu íránské kurdské opozice v severním Iráku si dnes vyžádal nejméně 11 obětí na životech a desítky zraněných. S odkazem na představitele iráckých Kurdů o tom dnes informovala agentura Reuters.

Demokratická strana íránského Kurdistánu (PDKI), což je ozbrojená skupina usilující o větší autonomii íránských Kurdů, na twitteru sdílela video a fotografie explozí a zraněných na základně v Kuji v iráckém částečně autonomním kurdském regionu.

"Podle předběžných zpráv bylo zabito 11 lidí a dalších 20 až 30 bylo zraněno," uvedl generálmajor Džabbár Javár, mluvčí iráckých bezpečnostních složek iráckých Kurdů. Doplnil, že útok, který se odehrál dnes ráno, byl zacílen na účastníky politické konference PDKI. Útok generálmajor připsal Íránu s tím, že zatím není jasné, zda byly z íránského území odpáleny střely nebo šlo o nálety.

Íránská média o incidentu neinformovala a íránské ministerstvo zahraničí se k věci nevyjádřilo. Írán již v minulosti na svou kurdskou opozici v Iráku útočil.

PDKI na svém oficiálním twitterovém účtu uvedla, že Írán útočil s pomocí raket dlouhého doletu na základny PDKI a nedaleké uprchlické tábory.

Podle Javára byl při incidentu zasažen i komplex, kde jsou ubytovány rodiny členů PDKI.

Kurdistánská regionální vláda (KRG) v Iráku dnešní útok odsoudila a uvedla, že kurdistánské zákony a územní celistvost regionu musejí být respektovány.

Podobně znásobilo letos útoky na severoirácké základny turecké Strany kurdských pracujících (PKK) také Turecko. Nálety se většinou odehrály v horské oblasti Kandíl u hranice s Íránem. PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku. Podle agentury AP si tyto boje dosud vyžádaly na 40.000 lidských životů. Za teroristickou organizaci považují PKK vedle Turecka i Spojené státy a Evropská unie.

Témata:  Írán Kurdové Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy