Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestina kritizuje USA: Útočí na mezinárodní právo

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Ramalláh/Káhira - Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušit veškeré financování Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) je útokem na mezinárodní právo. Podle agentury Reuters to dnes v Káhiře při setkání Ligy arabských států (LAS) řekl palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí.

Rozhodnutí Washingtonu zrušit příspěvky do UNRWA znamená, že úřadu chybí 200 milionů dolarů. Žádá proto o nové příspěvky státy Perského zálivu a evropské země. Trumpův krok měl rovněž za důsledek ještě větší odcizení palestinského vedení a Bílého domu.

UNRWA je nejstarší a nejrozsáhlejší program pomoci OSN na Blízkém východě. Poskytuje zdravotní péči, vzdělání a sociální služby přibližně pěti milionům Palestinců v Pásmu Gazy, na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Sýrii a v Jordánsku.

Vztahy mezi Ramalláhem a Washingtonem se prudce zhoršily už koncem loňského roku, kdy Trump oznámil, že uznává Jeruzalém jako hlavní město Izraele a hodlá tam z Tel Avivu přesunout americkou ambasádu, což také v květnu letošního roku splnil. Jeruzalém je nicméně nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda ale považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavního město židovského státu. Zatímco Izrael Trumpův krok uvítal, značná část mezinárodního společenství ho kritizovala s tím, že nepřispěje k mírovému řešení izraelsko-palestinského konfliktu v podobě dvou států.

"Spojené státy zahájily útok na práva Palestinců a na mezinárodní právo," uvedl dnes Málikí při setkání LAS v Káhiře, které se zrušením amerických příspěvků do UNRWA zabývalo.

Poslední kolo izraelsko-palestinských mírových rozhovorů selhalo v roce 2014 a počet izraelských osad na Izraelem okupovaných územích se od té doby zvýšil.

Palestinské vedení uvádí, že se politická situace zhoršila od nástupu Donalda Trumpa do funkce v roce 2017. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu naopak zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem uvítal a těší se jeho podpoře.

Rozhodnutí Washingtonu zrušit financování UNRWA přišlo v srpnu. Minulý týden se pak Trump rozhodl přesměrovat jinam v rámci revize humanitární pomoci 25 milionů dolarů určených pro palestinské pacienty v nemocnicích ve východním Jeruzalémě. Washington rozhodnutí zrušit příspěvky UNRWA zdůvodnil tím, že model a daňové praktiky úřadu jsou "nenapravitelně chybné".

Jordánsko, které je důležitým spojencem USA, uvedlo, že Trumpovo rozhodnutí přispěje k radikalizaci Palestinců a ohrozí možnost mírového řešení.

Témata:  USA Palestina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy