Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál na německém ministerstvu vnitra? Šéf kontrarozvědky předal AfD nezveřejnění informace

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen v červnu ještě před oficiálním zveřejněním předal data z výroční zprávy o činnosti svého úřadu poslanci protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Informaci potvrdil sám poslanec Stephan Brandner, informovala dnes veřejnoprávní televize ARD. Šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) čelí v současnosti kritice kvůli výrokům k dění v Chemnitzu (Saské Kaminici). Ministr vnitra mu dnes ale vyjádřil podporu.

Maassen se v polovině června setkal s poslancem AfD Brandnerem, který je předsedou právního výboru Spolkového sněmu. Předal mu přitom informace z výroční zprávy svého úřadu za rok 2017, která byla ovšem oficiálně zveřejněna až zhruba pět týdnů po tomto setkání.

Brandner pořadu Kontraste veřejnoprávní televize ARD potvrdil, že od Maassena dostal "čísla ze zprávy o ochraně ústavy". "Bavili jsme se tam o různých číslech, která v ní stojí," řekl poslanec AfD. Šlo podle něj především o informace o počtu nebezpečných islamistů v Německu a o rozpočet kontrarozvědky.

Maassenův úřad k informacím o setkání svého šéfa s poslancem AfD řekl zatím jen to, že "setkání doktora Maassena s politiky se konají na výslovné přání ministerstva vnitra". Ministerstvo na žádost novinářů o komentář nereagovalo.

Ústavní právník Joachim Wieland, kterého citoval web tagesschau.de, uvedl, že pokud ministerstvo vnitra skutečně některému z úředníků rozhovory s politiky povolilo, pak mu udělilo "svolení pro politické jednání, které by se takto udělovat nemělo". Maassenova schůzka podle něj vyvolává pochybnosti o jeho "politické neutralitě". Právě šéf civilní kontrarozvědky by se přitom podle Wielanda měl vyhnout "byť jen náznaku" politického jednání.

Zjištění novinářů z ARD zřejmě posílí kritiku na adresu Maassena, který v uplynulých dnech vyvolal na německé politické scéně bouři svým nepodloženým tvrzením o dění v Chemnitzu, kde se po vraždě Němce, z níž jsou podezřelí tři přistěhovalci, odehrály demonstrace i útoky na cizince. Zpochybnil totiž pravost videa, které zachycuje útok cizince, později ale musel připustit, že video je autentické.

Navzdory silné kritice se dnes ministr vnitra Horst Seehofer opět za Maassena postavil. Šéf BfV podle něj dokázal přesvědčivě vysvětlit svá slova ohledně Chemnitzu a také se jasně postavil proti pravicovému radikalismu.

Témata:  Německo AfD

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy